paardendomein-logo

Sandra Oprel

Sandra Oprel Algemeen

Sandra Oprel is eigenaar van de PAARDEN OPPAS SERVICE - een bemiddelingsbureau voor paardenhouders en professionele paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders op vakantie gaan, zorgen wij voor een professionele paardenverzorger, die vanuit uw huis de zorg voor uw dieren overneemt. U kunt met een gerust hart op vakantie, in de wetenschap dat uw paarden (én andere dieren) met aandacht en liefde worden verzorgd door een gescreende, ervaren, goed onderlegde hippische verzorger. Onze dekking is landelijk.

Ken jij goeie Hippiatori?

Sandra Oprel Categorie Verzorging

Ken jij goeie Hippiatori?
Diergeneeskunde bestaat al zo lang mens en dier samenwerken. In het oude India bestonden er dierenziekenhuizen waar zieke paarden, olifanten en (ander) vee werden behandeld. Verschillende teksten zijn gewijd aan de behandeling van dierziekten, met name de Indiase Asva Sastram. Rond 1800 voor Christus had Koning Hammurabi van Mesopotoamië een lijst opgesteld waarop het honorarium voor de verschillende behandelingen van ezels en ossen stond aangegeven. Een eeuw eerder al hadden de Egyptenaren een op papyrus geschreven handleiding voor aandoeningen bij honden.

Heeft je paard betimmering nodig? Hilarisch!

Sandra Oprel Categorie Verzorging

Heeft je paard betimmering nodig? Hilarisch!
Al surfend op het internet kwam ik een site tegen die vanuit verschillende stoeterijen, dressuur- en handelsstallen in Nederland BRUIDEGOMMEN aanbiedt. Er is zelfs een shortlist van de 10 beste bruidegommen in mijn omgeving. Ik mag invullen wanneer en waar ik een bruidegom nodig heb! 'Onze bruidegommen staan klaar om u te helpen'. Ze kunnen 'professionals bruidegommen' aanbieden, dus dat is heel fijn. Het is dat ik al getrouwd ben!

Natural Horsemanship: wat betekent dat?

Sandra Oprel Categorie Training

Natural Horsemanship: wat betekent dat?
Tijdens de intakegesprekken die de Paarden Oppas Service de afgelopen weken voerde met aspirant verzorgers, waren er één of twee kandidaten die niet wisten wat Natural Horsemanship was. Tenminste: ze dachten het niet te weten, maar uit hun verhalen hadden wij al geconcludeerd dat ze juist vanuit de gedachte van Natural Horsemanship met paarden omgaan!

Het idee is dat je tijdens het trainen gebruik maakt van het instinct en het denken van het paard. Het is belangrijk dat je paarden kan ‘lezen’ en die informatie inzet om vanuit samenwerking je doelen te bereiken, en niet vanuit dominantie. Kies voor belonen in plaats van straffen en toon respect voor de ruimte van het paard, terwijl je je paard leert jouw ruimte te respecteren. De methode is ontwikkeld na jarenlange observatie van het gedrag van wilde paarden.

Op de Griekse toer

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Op de Griekse toer

Fenegriek, ken jij het al? Het is Grieks en goed voor je paard! De Latijnse naam is Trigonella foenum-graecum, wat ‘Grieks hooi’ betekent. Fenegriek is een uit Egypte afkomstig kruid met goede vetzuren, waarvan de zaden door de oude Grieken gemengd werden door het hooi van hun paarden, wat resulteerde in een glanzende vacht én een betere conditie.

Fenegriekzaad is rijk aan vetten, maar ook aan vitamine A, B, C, E, kalk, fosfor en ijzer en is heel voedzaam. Vandaag de dag wordt het kruid nog steeds ingezet ter verbetering van de algehele conditie van het paard en om hoest, bronchitis en spijsverteringsproblemen te verhelpen. Maar er zijn meer toepassingen!

Het paardenpaspoort

Sandra Oprel Categorie Om de paardenstal

Het paardenpaspoort
Heb jij een geldig paspoort voor jezelf? Voor ons mensen is een paspoort geen must: vaak is onze ID-kaart of ons rijbewijs voldoende ter identificatie, maar voor je paard heb je altijd een paspoort nodig! Sterker nog: het is belangrijk dat het paspoort op stal en tijdens het vervoer bij het paard aanwezig is met betrekking tot de voedselveiligheid. Van de mens!

Wist je dat het paardenpaspoort alleen geldig is in combinatie met een hoofdstuk ‘Medische handelingen’ of een bijbehorend medisch inlegvel? Hierop staat het levensnummer en chipnummer van je paard en geef jij als eigenaar aan of jouw paard bij overlijden geslacht mag worden. Ik weet het: geen fijn onderwerp, maar wel iets om over na te denken, want als jij in het paspoort niets hebt aangegeven, gaat je paard straks automatisch naar de slacht met de bestemming humane consumptie. Staat er in het paspoort dat je paard niet bestemd is voor de slacht voor humane consumptie, dan kan dat niet meer worden gewijzigd, maar andersom wel: de bestemming ‘slacht’ mag je laten wijzigen in ‘niet bestemd voor de slacht’.

Jaarlijkse gebitscontrole: onzin of noodzaak?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Jaarlijkse gebitscontrole: onzin of noodzaak?
Steeds meer paarden worden jaarlijks nagekeken/behandeld door een gebitsverzorger (in de volksmond ook wel: paardentandarts). Is dit een zogenaamde ‘hype’ of heeft het daadwerkelijk zin?

Een paard is gemaakt om een groot deel van de dag allerlei gras- en plantensoorten te kunnen vermalen. Daarom verschilt het paardengebit van een mensengebit: op de hoektanden na, groeien de tanden en kiezen continu uit de kaak. Het gebit blijft netjes in vorm doordat de elementen op elkaar afslijten tijdens het malen.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit slijtingsproces niet goed verloopt. Enkele voorbeelden:
1. de tanden en kiezen kunnen niet mooi recht op elkaar staan (bijvoorbeeld bij een onder- of overbeet),
2. er kan een kies verloren zijn (de tegenoverliggende kies kan dan nergens op afslijten), of
3. het paard maalt niet vaak of krachtig genoeg tijdens het eten. Dit laatste is bij veel paarden het geval, omdat veel paarden niet de hele dag door eten krijgen. Het eten dat ze eten is bovendien te ‘gemakkelijk’ te kauwen (denk bijvoorbeeld aan de geconcentreerde voedingsstoffen in de vorm van biks).

Wat kost een eigen paard?

Sandra Oprel Categorie Om de paardenstal

Wat kost een eigen paard?

Kijk jij ook weleens naar die mooie huizen op Paardendomein, met weidegang en stallen? De zogenoemde Paardenobjecten? Droom je van een eigen paard en vraag je je af wat het nou echt zou kosten?

Het is een hele stap om je eigen paard te kopen. Niet alleen qua verantwoordelijkheid en tijdsinvestering, maar ook qua financiële investering.

Spinnenwebben gevaarlijk?

Categorie Om de paardenstal

Spinnenwebben gevaarlijk?
Heb jij veel spinnenwebben in jouw stal? Wat doe jij ermee? Laat je ze lekker zitten, zodat de spinnen weer wat vliegen kunnen opruimen? Niet doen, want spinnenwebben kunnen veel kwaad aanrichten!

Wat is de kwaliteit van het water dat jouw paard drinkt?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Wat is de kwaliteit van het water dat jouw paard drinkt?
Er wordt veel gesproken over paardenvoeding: wanneer geef je wat en in welke mate? Over water wordt over het algemeen niet veel meer gezegd dan dat je paard voldoende moet drinken. Om hem daarin te stimuleren zou je stukjes appel of wortel in de emmer/speciebak kunnen leggen – dan kan hij ‘koek happen’ en ondertussen water binnen krijgen!

Verras jij je paard met zelfgemaakte paardenkoekjes?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid, Paardenvoeding

Verras jij je paard met zelfgemaakte paardenkoekjes?
Tijdens het verrichten van onze opdrachten als paardenoppas kijken we in de keuken (lees: stal!) van verschillende paardenhouders. We zien dat veel mensen hun paarden supplementen geven. Bijvoorbeeld Kurkuma. Met kurkuma kan je lekkere paardenkoekjes of een pasta maken voor in het paardenvoer.

Paarden en hitte: feiten en fabels

Sandra Oprel Categorie Verzorging

Paarden en hitte: feiten en fabels
We hebben net een paar hele warme dagen gehad. Hoe was jouw paard daaronder?
De warmte kan een paard flink parten spelen. Ze kunnen er zelfs aan bezwijken! En wist je dat paarden met een roze neus verbrandingsgevaar lopen? En dat je paarden, als ze veel zweten, kunt afkoelen door ze af te spuiten, maar dat dit alleen zin heeft als je de vacht daarna met een zweetmes afschraapt?

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Gezonde tussendoortjes voor je paard
Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde voer wat jij hem geeft. Dan geef je hem bijvoorbeeld een wortel, een appel of een pepermuntje (sommige paarden zijn daar gek op!). Niet ieder paard reageert echter goed op dit soort tussendoortjes.

We willen je een lijstje geven van groente – en fruitsoorten die je zo kunt geven, zonder dat het veel voorbereiding kost. 

Paarden in de winter

Sandra Oprel Categorie Verzorging

Paarden in de winter
Wist je dat een paard per dag 2% van zijn lichaamsgewicht in droge stof nodig heeft om in zijn basisbehoefte aan vezels en voedingsstoffen te voorzien? Per 100 kilo lichaamsgewicht komt dat op 1,5 tot 2 kilo hooi of gras per dag. Stel: je hebt een paard van 600 kilo. Dan is de berekening als volgt: (600 kg / 100) * 2 = 12 kg droge stof. Hooi bevat ca. 84% droge stof: (12/84)* 100 = 14 kg hooi per dag. Natuurlijk praten we hier over een gemiddelde: sommige paarden hebben minder dan 2% van hun lichaamsgewicht nodig in voedsel, terwijl anderen (zoals drachtige merries, sportpaarden, dekhengsten en oudere paarden) wel 3% van hun lichaamsgewicht nodig hebben in voedsel. In de winter heeft je paard meer ruwvoer nodig om warm te kunnen blijven.

Wat iedere paardenhouder weten moet over eikels

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Wat iedere paardenhouder weten moet over eikels
Wat zijn er veel eikels dit jaar! Dat komt omdat we een warme zomer gehad hebben. Ze zien er leuk uit, maar kunnen gevaarlijk zijn voor je paard! De eikels hebben een bittere smaak, maar sommige paarden vinden dat juist heel lekker. Als je paard er teveel van eet, kan hij ziek worden.

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: