paardendomein-logo

Rust, rust, rust

Sjouke van Rossum Categorie Training 11 november 2015

Rust, rust, rust
Vorige maand heb ik het gehad over waarom paardrijden soms niet zo wil met een vol hoofd. Waarschijnlijk voor velen herkenbaar. Maar wat kun je ermee? In deze blog beschrijf ik een eenvoudige oefening die je kunt doen, maar ik begin met een tip! Zorg voor een doel!
Wanneer je een doel stelt voor de training (als onderdeel van een groter, eind of tussen doel) kun je je tijdens de training ook daadwerkelijk ergens op focussen. Dat helpt al tegen een druk hoofd, het geeft richting aan je aandacht. En een doel kan bijvoorbeeld zijn een halve lange zijde correcte travers in draf. Of een correcte galopwissel. Of voorwaarts-neerwaarts een grote volte rijden. Of ... Noem maar op. Houdt het simpel en realistisch.

De oefening kun je doen voor aanvang van de training net voor het opstappen of net na het opstappen wanneer je paard nog aan een los teugeltje door de bak heen stapt. Maar ook tussendoor wanneer je merkt dat je bijvoorbeeld gefrustreerd raakt omdat iets niet lukt!

Oefening ademfocus

We gaan in deze oefening letten op de ademhaling. Een voordeel van je ademhaling is dat je hem altijd bij je hebt en het je in het NU brengt. Klinkt misschien heel zweverig maar dat is het niet. Die gedachtes die jou dwars zitten gaan over het verleden of de toekomst, niet over NU. Dus door naar nu te gaan, breng je die gedachtes tot rust.

Je kunt eventueel een hand op je buik leggen wanneer je dit prettig vindt en ga met je aandacht naar je ademhaling, naar je buik. Volg rustig de ademhaling, voel de buik uitzetten en weer terug komen bij elke in- en uitademing. Voel het ritme, de regelmaat en de diepte van de ademhaling.

Je hoeft niets met de ademhaling te doen, je hoeft er niets aan te veranderen, de ademhaling gaat zoals deze gaat en dat is okay. Voel je niets, dan is dat ook okay. Je zult ook merken dat je wordt afgeleid door gedachtes of geluiden, dat is normaal en geeft niets. Merk op dat je bent afgeleid en keer vriendelijk maar beslist weer terug met je aandacht naar je ademhaling. Telkens weer.

Focus je op deze manier gedurende een aantal minuten op je ademhaling of gedurende 2 of 3 rondjes stappen. Zet desnoods een timer zodat je je niet gaat richten op of de tijd al om is! Je kunt deze oefening zitten, staand, liggend en te paard doen. Je kunt het dus ook thuis doen. Net als elke oefening: practice makes perfect! Hoe vaker je dit doet hoe beter het gaat en hoe meer effect je ervan hebt. Succes!

Over de auteur

Sjouke van Rossum

Sjouke van Rossum

Fysiotherapie

Sjouke van Rossum is gediplomeerd fysiotherapeut voor ruiter en paard en met haar bedrijf Equicore gevestigd in Wijk bij Duurstede. Zij is zelf in het bezit van een 20-jarige fjord: Pjotr, die ze traint volgens klassieke rijkunst. Regelmatig zal ze onze site voorzien van tips voor het welzijn van paard én ruiter!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: