paardendomein-logo

Laat jij je teveel beïnvloeden door anderen?

Hester Bransen Categorie Training 19 april 2016

Laat jij je teveel beïnvloeden door anderen?
Een van mijn leerlingen vertelde met tranen in haar ogen dat ze zich veel te veel door anderen laat opjutten. “Jeetje, hij loopt wel erg diep vandaag zeg, stel ‘m maar niet te rond in hoor” of “Je gaat toch wel rijden vandaag, waarom zou je longeren?” Ze rijdt het liefste wanneer er niemand op stal is. Ze weet van zichzelf dat ze zich veel te veel laat beïnvloeden door adviezen van anderen. Goed bedoeld maar niet goed gedaan, zulke adviezen.
Soms zit optimaal trainen er even niet in

De adviseurs hebben vaak geen voorkennis. Die weten niet dat je een rot dag hebt gehad. Dat je hard hebt gewerkt en dat het werk toch nog lang niet af is. Dat er iets aan de hand is met je kind/man/vriendin waar je je erg zorgen om maakt. Dat je slappe benen hebt omdat je in alle haast vergeten bent te lunchen. Dat je met je hoofd er even niet bij bent.

Allemaal redenen waarbij je, als je jezelf even de tijd gunt om erbij stil te staan, zelf ook wel weet dat optimaal trainen er even niet in zit. 

Je paard als spiegel

Je paard is zoals je weet de grootste en mooiste spiegel die er is. Hij spiegelt de sfeer, jouw gevoel. Rijden op zo’n mislukte dag is hét recept voor een slechte rit. Jij hebt minder geduld, hij ook. Je geeft je paard eigenlijk geen eerlijke kans. Het is nou eenmaal geen piano die je even kan stemmen en dan weer verder kan spelen. Een paard moet je vormen, aanmoedigen, de tijd geven. Allemaal ingrediënten die je op een slechte dag even niet in huis hebt zelf. 

Ik beken, ook ik heb van die dagen waarbij het even tegen zit.
Inmiddels weet ik heel goed wat ik in zo’n geval moet doen tijdens het rijden van mijn paarden… er niet eens op gaan zitten. 

Ja echt waar! Ik begin er gewoon niet aan. Kan ik er ook niets aan verprutsen. Zou reuze zonde zijn om mijn secuur opgebouwde training en verstandhouding met mijn paard, te laten verpieteren door omstandigheden die volledig buiten mijn paard om liggen. 

Dus wanneer het weer zo’n ochtend is waarvan je gelijk al weet…. dit wordt ‘m niet vandaag, wat doe je dan? 

Blijf bij je eigen gevoel!

Je laat je niet beïnvloeden door mensen die niet weten wat jouw beweegredenen zijn. Zelf weet je vaak prima hoe en wat je moet doen. Luister naar dat stemmetje in je hoofd. Vertrouw op je onderbuikgevoel.

Wat doe je als je weet dat rijden geen goed idee is?

Ga op buitenrit, ga longeren, ga grondwerken met je paard, een stukje samen wandelen, uitgebreid poetsen, een tijdschrift lezen terwijl je je paard in de paddock ziet staan, je harnachement weer eens blinkend poetsen. Iets waardoor jij je een beetje kan ontspannen, en je paard geen last heeft van jouw dag-bagage.

Maak je hoofd vrij en laat je niet beïnvloeden door anderen

Zorg dat je weer een beetje je hoofd kan vrijmaken en je lijf kan ontspannen. Later die week voel je je vaak heel anders en stap je vol vertrouwen weer op je paard om samen lekker verder te trainen. 

Kortom; wanneer je je dag niet hebt door omstandigheden die niet direct met je paard te maken hebben, zadel je paard dan niet op (letterlijk en figuurlijk) met jouw rotdag en zoek een andere manier om tijd door te brengen met en bij je paard. Zo kan je weer een beetje tot jezelf komen, en de volgende dag weer fris je trainingsopbouw verder vervolgen.

Over de auteur

Hester Bransen

Hester Bransen

Ruitertraining

Als auteur van het boek ‘De 4 elementen van een correcte houding en zit’ zet Hester de eerste stap om ruiters in begrijpelijke taal en een leuke schrijfstijl, ‘ruitergevoel’ te laten ontwikkelen.

Tijdens het coachen en trainen van ambitieuze dressuurruiters is ze op haar best. Als expert op het gebied van houding en zit, begeleidt Hester ruiters via zitles, dressuurles en wedstrijdbegeleiding naar een succesvol team met hun paard.

Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op de website van Ruitergevoel.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: