paardendomein-logo

Kantelen van het hoofd van je paard, hoe komt dat?

Hester Bransen Categorie Training 16 februari 2016

Kantelen van het hoofd van je paard, hoe komt dat?
Wanneer je paard zijn hoofd kantelt, ziet dat er altijd een beetje onlogisch uit. En toch heeft je paard daar echt een goede reden voor. 

Wanneer kantelt je paard zijn hoofd?

Het kantelen van zijn hoofd doet je paard meestal niet wanneer je ‘gewoon’ rechtdoor rijdt. Het is vaak in een wending, een volte, tijdens het wijken of zijgangen zoals schouder binnenwaarts, travers of appuyeren.
Kantelen doet je paard (meestal) naar één zijde. Hij kantelt dus niet beide kanten op, maar naar één kant veel duidelijker. 

Het probleem erkennen

In het begin, bij de lagere klasses, ondervind je zelf misschien nog niet zo duidelijk hinder van het kantelen. En misschien wordt het ook niet zo duidelijk vermeld op je protocol. Toch moeten alle alarmbellen aan gaan wanneer je paard dit doet. 

Je paard probeert je namelijk iets duidelijk te maken. Er is overduidelijk iets aan de hand. En wanneer je dit signaal van je paard niet oppikt om er een oplossing voor te vinden kom je jezelf na een tijdje stug doortrainen keihard tegen.

Hoe meer je gaat vragen van je paard, hoe groter het probleem wordt van een gekanteld hoofd. Je gaat steeds duidelijker merken dat je paard scheef is in zijn lijf en niet fijn zijn oefeningen door loopt. 

De snelle oplossing tegen kantelen

Ik zou je natuurlijk aan een super snelle oplossing kunnen helpen. Gewoon wat harder aan de tegenovergestelde teugel trekken helpt namelijk best goed. Maar toch raad ik je dat af. Ik doe niet aan korte termijn oplossingen. Helemaal niet voor problemen die een lange termijn oplossing vragen. En het kantelen van het hoofd vraagt overduidelijk om een lange termijn oplossing. Gebruik de snelle oplossing dus niet tegen het kantelen!

De oorzaak van het kantelen van het hoofd van je paard

Zoals je van me gewend bent los ik problemen graag op bij de oorzaak en niet bij het gevolg. Je moet dus eerst goed weten wat er aan de hand is, wat probeert je paard je nou eigenlijk te vertellen wanneer hij zijn hoofd kantelt?

Kenmerken bij je paard wanneer hij zijn hoofd kantelt

Een paard die zijn hoofd kantelt vertoont verschillende kenmerken. Herken jij er één of meerdere? Ga dan zeker met de lange termijn oplossing aan de slag.

Specifieke kenmerken bij het kantelen van het hoofd

 • Bij het kantelen van het hoofd is zijn neus (onderste gedeelte van het hoofd) verder naar binnen gedraaid dan zijn oren (bovenste gedeelte van het hoofd). 
 • Hij kantelt zijn neus (meestal) naar de holle zijde. Dit is de kant waar hij (over het algemeen) makkelijker inbuigt, maar moeilijker de teugel aanneemt. 
 • Zijn oren zijn niet op gelijke hoogte. 
 • Wanneer je paard rechts hol is kantelt zijn neus naar rechts en is zijn linkeroor lager dan zijn rechteroor. 

Algemene kenmerken ie het kantelen van het hoofd met zich mee brengt

 • Scheefheid in het lijf van je paard
 • Niet voldoende ‘over de rug’ lopen
 • Niet goed in aanleuning, geen zachte afkauwende mond, vaak strakke en droge mond
 • Ongelijke druk op de teugels
 • Niet voldoende in balans
 • Duidelijke voorkeurskant
 • Geneigd om in een vaste houding (krul) te lopen, waarbij het lijkt of het paard nageeft maar waar in feite geen werkelijke aanleuning en nageeflijkheid is
 • Paard hangt op de teugel of drukt zich juist op vanuit zijn nek
 • Onvoldoende aan de hulpen
 • Niet gelijkzijdig in oefeningen (ene kant gaat makkelijker dan andere kant)
 • Wegzakken van het zadel naar één zijde
 • Scheef zitten van de ruiter
 • Inknikken van de ruiter in de zij
 • Beugel verliezen aan één zijde 
 • Ruiter houdt ene been verder naar voor/achter dan andere been
 • Voorkeurskant voor linker/rechter galop, wendingen en oefeningen
Herkende je een aantal specifieke of algemene kenmerken? Werk dan niet stug door met allerlei oefeningen die bij allerlei klasses horen. (ook niet als je start gerechtigd bent of winstpunten in een bepaalde klasse hebt behaald!) Je moet echt eerst de basisopleiding van je paard verder vervolgen voordat jullie naar de ‘universiteit’ gaan.

Basis basis basis

Zoals vrijwel altijd bij een probleem (in dit geval het kantelen van het hoofd) is het heel goed om eerst na te gaan waar de oorzaak ligt voordat je met een oplossing aan de slag kan gaan. Herkende je bovenstaande kenmerken bij je paard of jezelf? Dan kun je nu met de oplossing beginnen. En die ligt in de basis. (Wat dit precies inhoudt laat ik je graag in een ander artikel weten, maar je kan je er vast een voorstelling van maken :))

De twee belangrijkste oorzaken bij het kantelen van het hoofd van je paard

De belangrijkste oorzaak van het kantelen van het hoofd is scheefheid van je paard. Niet per se in zijn hoofd, maar ook (vooral) in zijn lijf. Het rechtrichten van je paard in zijn lijf zal dus direct van invloed zijn op het rechter houden van zijn hoofd. 

Het werken aan een correcte aanleuning en nageeflijkheid is ook een heel belangrijk punt. Deze twee elementen (rechtrichten en aanleuning verbeteren) zijn essentieel in het rechter maken van je paard (en zijn hoofd). 

In het volgende artikel zal ik stap voor stap met je doornemen wat je precies moet doen om het kantelen van het hoofd van je paard op te lossen. 

Om dat artikel zo goed mogelijk te kunnen schrijven hoor ik heel graag van je wat je herkende in dit artikel bij jezelf en je paard. Zeker even je reactie achter laten hieronder dus! Dan beloof ik dat ik je zo goed mogelijk help bij het verbeteren van de aanleuning en rechtgerichtheid van je paard!

Over de auteur

Hester Bransen

Hester Bransen

Ruitertraining

Als auteur van het boek ‘De 4 elementen van een correcte houding en zit’ zet Hester de eerste stap om ruiters in begrijpelijke taal en een leuke schrijfstijl, ‘ruitergevoel’ te laten ontwikkelen.

Tijdens het coachen en trainen van ambitieuze dressuurruiters is ze op haar best. Als expert op het gebied van houding en zit, begeleidt Hester ruiters via zitles, dressuurles en wedstrijdbegeleiding naar een succesvol team met hun paard.

Meer ruitergevoeltips zijn te vinden in het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit', dat je gratis kan aanvragen op de website van Ruitergevoel.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: