paardendomein-logo

De zit als aandrijfhulp

Nanet van Duijn Categorie Training 06 november 2015

De zit als aandrijfhulp
Rijbroeken met lederen zitvlak, zadels met stroef leer op de zitting, fikse kniewrongen en een diepe zit, als ruiter kun je kiezen uit een scala aan hulpmiddelen om toch vooral in het zadel te blijven. Zelfs een kleefwax ontbreekt niet in dit rijtje. Als je met je zitvlak in het zadel kunt blijven dan kun je aandrijven met je zit, dat is althans de gedachte.
In rijbakken en op wedstrijdterreinen vindt deze gedachtengang enthousiaste navolging. Overal zie je ruiters schuiven, vegen en hupsen in het zadel. De zittingen van die zadels hoeven nooit gepoetst te worden, ze worden dagelijks tot blinkens toe opgewreven.

Balans

Hoe veel poetswerk dat ook scheelt, met paardrijden heeft het niet veel te maken. De bedoeling van deze ruiters is drijven met de zit, wat ze doen is het paard uit balans brengen. Gelukkig hebben paarden vier benen en vallen ze niet snel om. Ook hebben paarden een fantastisch aanpassingsvermogen, dus ze trekken zich niet veel aan van dat geduw en geschuif, maar prettig kan het niet zijn. Wel eens paardje gespeeld met een beweeglijke kleuter op je rug? Lastig he!

Vaag begrip

Aandrijven met je zit is voor veel ruiters een vaag begrip. Waar zit dan precies je zit? En hoe drijf je daar dan mee? Aandrijven met je zit is net als veel rijtechnische dingen in principe simpel, het paard moet het namelijk ook snappen. De correcte uitvoering is echter niet gemakkelijk omdat balans en gevoel een grote rol spelen, naast ontspanning uiteraard. Aandrijven met je zit is simpel omdat het van je paard uit gaat. Leer je paard te volgen in zijn beweging en je kunt de beweging beïnvloeden. Het is lastig om je paard te volgen in zijn beweging als je niet in balans kunt zitten. Als jij je benen moet vastklemmen om in het zadel te blijven, is aandrijven met je zit onmogelijk. Op de juiste manier aandrijven met je zit kan wel helpen beter in balans te blijven en een beter ruitergevoel geven.

Beurse botjes

De zit is een groter oppervlak dan het lijkt. De zitbeenknobbeltjes doen mee, maar ook je billen en een deel van het bovenbeen. Als je opgericht op je paard zit, met afhangende benen kun je de zitbeentjes voelen. Het zijn de botjes die na een lange fietstocht beurs aanvoelen. Met die botjes alleen kun je niet veel. Het aandrijven met de zit doe je met de spieren er omheen. Bil- en binnendijbeenspieren om precies te zijn. Met die spieren geef je een korte aanwijzing aan je paard door ze aan te spannen. Op het moment dat het paard reageert door weg te stappen laat je los en volg je de beweging.

Kneepje

Rijden met je zit is dus niet continu schuiven, duwen of hupsen met je billen. Je geeft een kneepje met je zit en laat daarna los. Het kneepje kun je herhalen als het nodig is. Reageerde je paard niet of nauwelijks, dan kun je een duidelijke hulp erbij geven met je kuit om hem te attenderen op rijkunstig handelen. Als hij dan wel reageert, weer loslaten en mee zijn in de beweging. Wegstappen, aandraven, middendraf noem maar op, je kunt het af met een kneepje van je zit. Als je paard keurig reageert op je zitkneepje door voorwaarts te gaan, dan kun je ook proberen je zit te gebruiken om langzamer te gaan. Hij is nu gewend dat je aanwijzingen geeft met je zit, dus zijn aandacht zal ook daar op gericht zijn. Langzamer lichtrijden levert langzamer draven op, een overgang naar stap is dan niet meer zo moeilijk.

Over de auteur

Nanet van Duijn

Nanet van Duijn

Algemeen

Nanet van Duijn is 50 jaar, woont in Westzaan met man en twee kinderen. Werken in de paarden en dan vooral lesgeven was haar grote droom. Werken in de paarden bleek helaas vooral poep scheppen in te houden. Lesgeven is nog steeds een van haar grootste hobby´s. Ruiters leren luisteren naar het paard is een van de mooiste dingen van het lesgeven.

Ruben de Lipizzaner is meer dan 15 jaar een vast gegeven in haar leven geweest en zorgde naast rijplezier voor veel denkwerk over dat rijden en over paarden. Gevoelig en eerlijk als hij was had hij zijn eigen mening over hoe een ruiter dient te rijden.

Een paard is de beste instructeur die een ruiter zich kan wensen, als die ruiter maar wil luisteren naar zijn paard. Paardrijden is moeilijker dan het lijkt, maar simpeler dan je denkt!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: