paardendomein-logo

Zelf bekappen, zou je dat wel doen?

Nanet van Duijn Categorie Paardenwelzijn, Verzorging 18 juni 2016

Zelf bekappen, zou je dat wel doen?
Je zadel koop je bij een zadelspecialist, je hebt les van een instructeur met verstand van zaken, paardenvoer komt van een gerenommeerde fabrikant en de voeten van je paard doe je zelf? Omdat je een cursus van een dag hebt gedaan bij een “natuurlijk bekappen specialist”?
Theorie

De theorie van het natuurlijk bekappen is dat een paard in het wild zijn voeten continu slijt door op verschillende bodemsoorten te lopen. Een hoefsmid komt een keer in de zes tot acht weken om de pedicure van je paard te verzorgen. Natuurlijk bekappen doe je zelf en wel elke week of om de dag of wanneer je maar wilt. Ook een theorie van natuurlijk bekappers is dat ijzers niet natuurlijk zijn en daar hebben ze gelijk in. De theorie dat alle hoefsmeden altijd ijzers onder alle paarden willen slaan omdat ze geld willen verdienen, klopt dan weer niet.

Natuurlijke selectie

Wilde paarden slijten inderdaad hun hoeven op verschillende bodemsoorten. Hierdoor krijgen ze mooie ronde voeten met een straal die de grond raakt en lage verzenen. De wilde paarden echter die slechte voeten hebben, worden op een natuurlijke manier door wolven of bergleeuwen uit de kudde geselecteerd. De beste blijven over, anders dan in onze stallen en weilanden. In onze stallen en weilanden staan veel paarden met ongelijke hoeven, bokhoeven, grote platvoeten en ernstige brokkelhoeven. Als je deze paarden op de bodem zou laten lopen waar de wilde paarden op lopen, zouden ze misschien mooie, ronde gezonde voeten krijgen. De kans is groter dat de wolven en bergleeuwen erg dik worden.

Gediplomeerde hoefsmid

Om de slechte voeten van onze stalpaarden en weidegangers te verzorgen schakel je een gediplomeerde hoefsmid in. Een hoefsmid die een driejarige opleiding heeft genoten. Een opleiding waarin hij anatomie, ziekteleer en smeden van ijzers heeft geleerd. De praktijk van het hoefbekappen leert hij van een meestersmid, tijdens een stage van minimaal een jaar. Anders dan tijdens een natuurlijk bekappen cursus van een dag waar de cursisten een paar dode voeten van de slager mogen bijwerken, werkt een leerlingsmid dagelijks met echte levende paarden en hun voeten. Tijdens de lessen op de hoefsmedenopleiding komen zaken als ijzers smeden, anatomie, voedingsleer, beenstanden en gangen beoordelen aan bod. Het is dus niet zo dat een hoefsmid hoofdzakelijk bezig is met ijzers smeden tijdens zijn opleiding, een hoefsmid is voornamelijk bezig met ervaring opdoen met bekappen en hoefverzorging. Ook als hij zijn diploma heeft blijft een hoefsmid zich bijscholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste methodes en behandelingen. Vind je dat je paard echt natuurlijk bekapt dient te worden? Dan zoek je naar een natuurlijk bekapper die een echte opleiding heeft genoten. Dat zal dan in het buitenland zijn geweest, in Nederland kan dat namelijk niet. Er zijn ook hoefsmeden die naast de traditionele hoefsmidschool een opleiding natuurlijk bekappen hebben gedaan, twee vliegen in een klap!

Vrij beroep

De cursussen die aan geboden worden om natuurlijk bekappen te leren duren een of twee dagen. De cursist wordt geacht zelf te studeren op de theorie van het bekappen, hij krijgt daarvoor de theorie vooraf toegestuurd. Iedereen mag zelf bedenken bij welke opleiding je de meeste kennis en kunde kunt opdoen. Helaas mag iedereen zich hoefsmid of hoefverzorger noemen, zonder opleiding! Iedereen die denkt handig genoeg te zijn met een hoefmes, kan zich aanbieden als hoefsmid of bekapper, al dan niet natuurlijk. Ook kan iedereen die vindt dat hij er verstand van heeft een opleiding aanbieden om doe-het-zelvers de kans te geven de hoeven van hun paard te “verzorgen”.

Schoenen uit!

Is het een kwestie van bezuinigen dat paardeneigenaren zelf willen knutselen aan de hoeven van hun lieveling? Hebben ze uit bezuinigingsoverweging dan ook hun eigen schoenen de deur uit gedaan? Mensenvoeten zijn toch ook ontworpen om over alle terreinen te lopen? Loop een paar weken zonder schoenen en je krijgt vanzelf eelt. Je tenen staan weer in de juiste natuurlijke positie en al je voetproblemen zijn opgelost! Of gaat het om de toevoeging “natuurlijk” waar zo de nadruk op gelegd word, zodat je het idee krijgt het beste te doen voor je paard. De aanduiding natuurlijk lijkt meer te maken te hebben met trend van biologisch en ecologisch, het is een mooi marketingtruckje waar veel goedgelovige paardeneigenaren intrappen.

Goed plan

Een wild of verwilderd paard krijgt geen inentingen, gaat dood als de geboorte van een veulen niet vlekkeloos verloopt en wordt opgegeten als hij zijn been verstuikt of verdraait! De “natuurlijk” gehouden paarden in Nederland krijgen een influenzaprik, een wormenkuur en een dierenartsbezoek als ze kreupel zijn. Waarom dan geen bezoekje van een hoefsmid die er zijn werk van heeft gemaakt je paard netjes op de benen te laten staan. Met lage verzenen, hielen zeggen natuurlijk bekappers, hoewel de hielen van een paard niet onder zijn voeten zitten en een afgeronde toon als hij dat nodig heeft. Er is geen smid die ijzers onder jouw paard slaat als jij dat niet wilt. Als je jouw paard op blote voeten wilt houden dan zal een goede smid daar rekening mee houden in het bekappen. Samen met je smid kom je tot een plan voor de voeten van je paard, niet met een eendagscursus dode voeten bekappen.

Over de auteur

Nanet van Duijn

Nanet van Duijn

Algemeen

Nanet van Duijn is 50 jaar, woont in Westzaan met man en twee kinderen. Werken in de paarden en dan vooral lesgeven was haar grote droom. Werken in de paarden bleek helaas vooral poep scheppen in te houden. Lesgeven is nog steeds een van haar grootste hobby´s. Ruiters leren luisteren naar het paard is een van de mooiste dingen van het lesgeven.

Ruben de Lipizzaner is meer dan 15 jaar een vast gegeven in haar leven geweest en zorgde naast rijplezier voor veel denkwerk over dat rijden en over paarden. Gevoelig en eerlijk als hij was had hij zijn eigen mening over hoe een ruiter dient te rijden.

Een paard is de beste instructeur die een ruiter zich kan wensen, als die ruiter maar wil luisteren naar zijn paard. Paardrijden is moeilijker dan het lijkt, maar simpeler dan je denkt!

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: