paardendomein-logo

Gezondheid

Jaarlijkse gebitscontrole: onzin of noodzaak?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Jaarlijkse gebitscontrole: onzin of noodzaak?
Steeds meer paarden worden jaarlijks nagekeken/behandeld door een gebitsverzorger (in de volksmond ook wel: paardentandarts). Is dit een zogenaamde ‘hype’ of heeft het daadwerkelijk zin?

Een paard is gemaakt om een groot deel van de dag allerlei gras- en plantensoorten te kunnen vermalen. Daarom verschilt het paardengebit van een mensengebit: op de hoektanden na, groeien de tanden en kiezen continu uit de kaak. Het gebit blijft netjes in vorm doordat de elementen op elkaar afslijten tijdens het malen.
Er kunnen allerlei redenen zijn waarom dit slijtingsproces niet goed verloopt. Enkele voorbeelden:
1. de tanden en kiezen kunnen niet mooi recht op elkaar staan (bijvoorbeeld bij een onder- of overbeet),
2. er kan een kies verloren zijn (de tegenoverliggende kies kan dan nergens op afslijten), of
3. het paard maalt niet vaak of krachtig genoeg tijdens het eten. Dit laatste is bij veel paarden het geval, omdat veel paarden niet de hele dag door eten krijgen. Het eten dat ze eten is bovendien te ‘gemakkelijk’ te kauwen (denk bijvoorbeeld aan de geconcentreerde voedingsstoffen in de vorm van biks).

Verras jij je paard met zelfgemaakte paardenkoekjes?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid, Paardenvoeding

Verras jij je paard met zelfgemaakte paardenkoekjes?
Tijdens het verrichten van onze opdrachten als paardenoppas kijken we in de keuken (lees: stal!) van verschillende paardenhouders. We zien dat veel mensen hun paarden supplementen geven. Bijvoorbeeld Kurkuma. Met kurkuma kan je lekkere paardenkoekjes of een pasta maken voor in het paardenvoer.

Op de Griekse toer

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Op de Griekse toer

Fenegriek, ken jij het al? Het is Grieks en goed voor je paard! De Latijnse naam is Trigonella foenum-graecum, wat ‘Grieks hooi’ betekent. Fenegriek is een uit Egypte afkomstig kruid met goede vetzuren, waarvan de zaden door de oude Grieken gemengd werden door het hooi van hun paarden, wat resulteerde in een glanzende vacht én een betere conditie.

Fenegriekzaad is rijk aan vetten, maar ook aan vitamine A, B, C, E, kalk, fosfor en ijzer en is heel voedzaam. Vandaag de dag wordt het kruid nog steeds ingezet ter verbetering van de algehele conditie van het paard en om hoest, bronchitis en spijsverteringsproblemen te verhelpen. Maar er zijn meer toepassingen!

Wat is de kwaliteit van het water dat jouw paard drinkt?

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Wat is de kwaliteit van het water dat jouw paard drinkt?
Er wordt veel gesproken over paardenvoeding: wanneer geef je wat en in welke mate? Over water wordt over het algemeen niet veel meer gezegd dan dat je paard voldoende moet drinken. Om hem daarin te stimuleren zou je stukjes appel of wortel in de emmer/speciebak kunnen leggen – dan kan hij ‘koek happen’ en ondertussen water binnen krijgen!

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Sandra Oprel Categorie Gezondheid

Gezonde tussendoortjes voor je paard
Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde voer wat jij hem geeft. Dan geef je hem bijvoorbeeld een wortel, een appel of een pepermuntje (sommige paarden zijn daar gek op!). Niet ieder paard reageert echter goed op dit soort tussendoortjes.

We willen je een lijstje geven van groente – en fruitsoorten die je zo kunt geven, zonder dat het veel voorbereiding kost. 
[12  >>  

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: