paardendomein-logo

Is je paard slimmer dan je denkt?

Categorie Gedrag 10 april 2015

Is je paard slimmer dan je denkt?
Je paard is vaak slimmer dan je denkt.

Die conclusie komt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Pisa, die hebben ontdekt dat paarden menselijke handelingen kunnen lezen en daarop hun gedrag aanpassen.
In de studie die onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Applied Animal Behaviour Science, werd 24 paarden geleerd om een emmer te kantelen om een daaronder verborgen wortel te vinden.

De paarden werden verdeeld in twee groepen - de eerste groep moest de wortel onder een van de drie emmers vinden nadat ze konden zien dat iemand deze eronder legde; de tweede groep moest het zelf uitzoeken.

De studie werd ontworpen om het vermogen van paarden te analyseren aanwijzingen van een mens te begrijpen, te onthouden en te gebruiken tijdens een vertraagde (10 seconden) drie-keuze taak.

De eerste groep paarden vonden vaker de wortel bij een eerste poging, hoewel ze er langer over deden. Toen de proef werd herhaald zonder dat de paarden de wortels verborgen zagen worden, was de eerste groep minder nauwkeurig bij het vinden van de wortel dan bij de eerste poging, maar wel sneller.

Ze gingen in eerste instantie terug naar de emmers waaronder zij de eerste keer de wortel hadden zien neerleggen, wat erop wijst dat ze zich kunnen herinneren waar het eten was verborgen.

"Onze bevindingen wijzen erop dat de paarden in staat zijn om de locatie van het door mensen verstopte voedsel na een tijdje nog te onthouden", aldus de studie. "Dezelfde paarden zijn ook in staat hun strategie te wijzigen van nauwkeurigheid afgeleid van menselijke aanwijzingen naar snelheid."

Paarden kunnen dus ook kunnen kiezen of ze de menselijke aanwijzingen gebruiken of niet - afhankelijk van tijd, kosten, ervaring en beloning.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Adverteren

Advertentiemogelijkheden, klik hier

- Adressen, Banners, Vermeldingen

Contact

Algemeen: info@paardendomein.nl

Redactie: redactie@paardendomein.nl

Adverteren: adverteren@paardendomein.nl

Bedrijfsgegevens: Contact

Volg ons op: